BOKA RESAN

Fantastisk skidåkning i ett av Österrikes största och bästa skidsystem

Halvvägs in i den vackra Paznaundalen ligger den numera fashionabla skidorten Ischgl med ett fantastiskt skidsystem som räknas till ett av Österrikes absolut bästa! Vi bor i den lilla alpbyn Galtür, ca 9 km längre upp i dalen från Ischgl, här känns bergen nära och alpkänslan infinner sig lätt. Våra inkvarteringar är på fina Wintersporthotel Die Post **** eller på mysiga Pension Belvedere***. Post ligger alldeles vid det lilla bytorget med hållplats för skidbussar som går tätt morgon till kväll.

Utresa/Hemresa
Utresa: Fredag förmiddag – tid och plats står på ditt resebevis.. Semesterkänslan infinner sig redan på bussen söderut genom Sverige. Vi gör ett stopp i södra Sverige innan vi tar färjan över Öresund på vår väg mot färjan i Rödby. Överfarten till Puttgarden tar ca. 45 min. och det finns möjlighet att äta ombord. När vi anländer till Tyskland kör vi en bit söderut innan vi gör ett kvällstopp. Sedan påbörjar vi nattkörningen och om allt går som planerat skymtar vi alperna tidigt på lördagsmorgonen. Under förmiddagen når vi vårt hotell i byn Galtür. Ibland är en del rum klara redan vid ankomst. Dröjer rummen ordnas plats på hotellet för bagaget.

Hemresa Fredag
Vi lämnar rummen redan efter frukost, men hotellet hjälper till med plats för bagage samt möjlighet till dusch och ombyte efter sista dagens skidåkning. Vi äter middag på respektive hotell innan vi bordar bussen vid 19-tiden. Hemresan omvänt utresan med beräknad hemkomst lördag eftermiddag.

Galtür
Byn Galtür ligger på 1584 m.ö.h. i den övre delen av Paznaundalen, ca 9 km från Ischgl, nära Schweiziska gränsen. Detta är en gammal alpby
med ca 800 invånare som hör till Landet Tyrolen i Österrike. De första bosättningarna skedde redan för ca 1000 år sedan men välståndet kom först i samband med anläggandet av vägen med broar in i dalen under
1800-talets andra hälft. Tack vare ny infrastruktur upptäcktes denna då fattiga by liksom de fantastiska bergen av de första turisterna vilka därefter fortsatt komma hit och njuta av vandringar och skidåkning i den friska alpluften. I byn finns all service med banker, mataffär, café, restauranger och en pub. Sportaffärerna Intersport och Sport Walter erbjuder skiduthyrning.

Boende
Die Post Wintersporthotel ****, se www.hotel-post.at
Ett klassiskt sporthotell perfekt beläget mitt i byn vid torget i Galtür. Förutom att hållplatsen för skidbussen till liftarna i Galtür eller Ischgl är precis utanför dörren så finner ni även härliga längdskidspår och vandringsleder runt knuten. Restaurangen serverar mat tillagad på lokala råvaror. Café, bar, relax, träningslokal samt lekrum för barnen är andra faciliteter. Alla rum är utrustade med TV, telefon, radio, värdeskåp, bad eller dusch och WC. Många rum har även balkong, dock inte alla och kan inte förbokas.

Pension Belvedere***+, se www.belvedere.or.at/belvedere
Med utsikt mot de mäktiga bergen erbjuder Pension Belvedere rum i gemytlig Österrikisk stil. Efter en härlig skiddag är det skönt att ta igen sig i relaxen innan köket serverar en god middag. En stund i baren och sen sover man gott. Alla rum är utrustade med TV, telefon, radio, bad eller dusch samt WC. Många rum har även balkong, dock inte alla och kan inte förbokas.

Skidåkning
Silvretta Arena heter skidsystemet som inkluderar skidområdena Paznaun, Ischgl och Samnaun. Störst är Ischgl/Samnauns system med knappa 24 mil sammanhängande pist av varierande längd och svårighetsgrad. Det finns en mängd trevliga och mysiga restauranger utspridda i skidområdet. Systemet är mycket snösäkert, då 90% av skidåkningen ligger på mellan 2000-2872 m.ö.h, längsta nedfarten är 11 km. Skidbussarna, hållplats precis utanför Hotel Post, börjar gå kl.08:00 på morgonen och går var 10:e minut fram till lunchtid då det är lite glesare mellan avgångarna för att under eftermiddagen återigen gå tätt ända fram till kvällen. Restid Galtür-Ischgl ca 10-15 min.
Galtür har ett eget mindre system med ca 4 mil pist som är ett mycket barn- och familjevänligt område. På onsdagkvällar arrangeras kvällsskidåkning i Silvapark. Skid- och snowboardskolor finns att tillgå i samtliga system, dock kan Galtür rekommenderas för nybörjaren.
För vidare info om skidskolor, liftsystem, appar m.m. se www.ischgl.com/en