BOKA RESAN

Vid floden Nevas mynning ligger den sagolikt vackra 1700-talsstaden St. Petersburg. Staden var det enade Rysslands första verkliga östersjöhamn och snart kom den att bli Rysslands ”fönster åt väst”. Under hela tsartiden var den en markant mer europeisk stad än någon annan i det ryska imperiet. Här var endast det bästa gott nog. Många hävdar att allt är lite vackrare och skönare i St. Petersburg  än i övriga Ryssland. Följ med och upplev historisk skönhet och lyx blandat med moderna shoppinggallerior och restauranger.

Dag 1. Till Stockholm
Avresa från resp. hemort till Silja Lines Terminal i Värtahamnen.
Silja Symphony avgår kl.16:45. Middagsbuffé ombord. (ca 200 km)

Dag 2. Helsingfors – S:t Petersburg
Frukost ombord. Vi följer finska viken österut på utmärkta vägar genom södra Finland. Vid den finsk/ryska gränsen blir det kontroll av pass och visum, vilket kan ta en stund. Vidare mot och igenom Karelska näset – landområdet mellan sjön Ladoga och Finska viken. Vi passerar områdets viktigaste stad Viborg och den historiska Mannerheimlinjen där några av de hårdaste striderna under Vinterkriget utspelades. Framåt kvällningen anländer vi till St.Petersburg och ett av stadens största hotell – Hotel Moskva med 825 rum. Gemensam middag på hotellet (ca 350 km)

Dag 3. Stadsrundtur i S:t Petersburg
Efter frukost startar vi en spännande stadsrundtur med vår svensktalande guide. Hon visar oss runt bland stadens imponerande avenyer, bländande vackra palats och katedraler.
Nevskij Prospekt, den 4,5 km långa och livliga huvudgatan, som slutar vid vårt Hotel Moskva stoltserar med ett stort utbud av restauranger, kaféer och butiker men också teatrar, konserthallar och imponerande kyrkor. Vi avslutar vår rundtur vid lunchtid. Eftermiddagen fri för egna strövtåg och upptäckter. Gemensam middag på restaurang under kvällen.

Dag 4. Eremitaget
I dag besöker vi Eremitaget ett av världens främsta konstmuseer, vilket är inrymt i sex historiska byggnader, varav den största är Vinterpalatset beläget vid floden Neva och har över 1 000 salar och rum. Vår guide tar oss med genom de magnifika salarna och förevisar en del av all konst som finns samlad här. Här finns bl.a. den största Rembrandtsamlingen i världen.
Gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Peterhof, till Narva
Efter frukost avresa till Peterhof, Peter den Stores enastående vackra palats, vilket byggdes under 1700 talet och skulle överträffa slottet i Versailles. Runt palatset finns en park med broar, terrasser, små gallerier och förgyllda fontäner. Vi passar på att äta lunch innan vi åker västerut mot Estland och Narva. Här vid den Estnisk-Ryska gränsen utkämpades slaget som betraktas som en av den svenska militärhistoriens största segrar den 20 nov år 1700. Idag hyser fästningen dels ett museum men också en restaurang, här äter vi middag ikväll (ca 400 km)

Dag 6. Narva – Tallinn
Färden går idag vidare mot Estlands huvudstad Tallinn. Halvvägs passerar vi i utkanten av Sillamää kommun, en förbjuden zon som inte fanns med på kartan efter 1947 då detta var platsen för Sovjetunionens uranproduktion. I Tallinn får vi tid till en liten rundtur innan vi går ombord på Tallinks färja till Stockholm. Gemensam middagsbuffé. (ca 350 km)

Dag 7. Till Östergötland
Frukostbuffé ombord innan färjan lägger till i Stockholm vid 10-tiden. Sista etappen mot resp hemort. Beräknad hemkomst till Linköping ca kl.14.00. (200 km)


Våra hotell

Hotel Moskva*** (officiell kategori 4*) i St.Petersburg, se https://www.hotel-moscow.ru/en/
ligger i slutet av Nevskij Prospekt ca 2 min promenad från floden Neva. Hotellet har 5 restauranger varav en med panoramautsikt.
Tunnelbanestationen Alexander Nevskij-torget ligger granne med hotellet.
Rymliga rum med kylskåp, luftkonditionering och ett kostnadsfritt värdeskåp. De flesta rum har vattenkokare. Gratis WiFi i hela hotellet.
Beef Bar Vosem ligger på 8:e våningen och erbjuder fantastisk utsikt över Sankt Petersburgs historiska centrum. Här serveras traditionell rysk mat och internationella rätter.

Narva Hotel*** i Narva, se http://narvahotell.ee/en/
Hotellet ligger i centrala Narva. På ena sidan om hotellet ligger tåg- och busstationen och på andra sidan ligger floden och Narva slott endast några minuters promenad bort.
Narva Hotell har restaurang, lobbybar, konferensrum samt festvåning och en bevakad parkeringsplats.
Alla rum har kabel-TV och gratis internet.