BOKA RESAN

dalsland

Ett Sverige i miniatyr

Dalsland kallas ofta för ”ett Sverige i miniatyr”, efter ett uttalande av prins Eugen. I detta landskap finns gott om sjöar, slätter och även fjäll, Kroppefjäll. Akvedukten i Håverud är en av de stora sevärdheterna som vi beskådar när vi åker på Dalslands kanal.

Dag 1. Till Dalsland
Avresa på morgonen via Jönköping och Mullsjö där vi tar kaffestopp innan vi kommer vi till Dals Rostock som ligger på sluttningen av Kroppefjäll. Samhället har en rik historia från medeltiden, vad det gäller hälsa och det hälsobringande vattnet. Vi besöker en örtagård, ateljétextilmuseum och en tågstation i halv skala(!) innan vi åker till Baldersnäs Herrgård i Dals Långed för tre nätter. Gemensam middag. (ca 365 km)

Dag 2. Bengtsfors & Åmål
Frukost. Dagen börjar med ett besök på Gammelgården, västra Sveriges största friluftsmuseum på Majberget i Bengtsfors med sin vidunderliga utsikt med små stugor som alla är flyttade hit från olika delar i Dalsland. Vidare till Halmens Hus, Nordens enda halmmuseum där det också finns en butik med konsthantverk. Under eftermiddagen åker vi till Dalslands enda stad Åmål vid Vänern för tid på egen hand. Gemensam middag.

Dag 3. Dalslands kanal
Frukost. Under förmiddagen går vi ombord på 120 år gamla M/S Storholmen direkt från herrgårdens brygga, för att färdas genom kanalens slussar och Håveruds Akvedukt. Lunchen äter vi ombord. I Håverud går vi av för att besöka kanalmuséet, fiskrökeri, glasblåseri mm. Vidare med vår buss till Skålleruds 1600-tals träkyrka vid sjön Nären. Gemensam middag.

Dag 4. Dalsland – Hemresa
Frukost. Vi lämnar Baldersnäs och gör besök i Ekholmens gård där Karl XIV Johan övernattade vid sina resor mellan Stockholm och Oslo. Vår resa avslutas på Hamrane bak- o kaffestuga. Här serveras ”klengås”, den traditionella smörgåsen som består av vedugnsbakad Dalslandskaka med smör och riven ost. Vi är åter hemma igen vid ca 21:00 och det är dags att säga farväl för denna gång. (ca 365 km)